Alle som kjenner Marius Neset vet at han ikke slår seg til ro, men søker stadig nye utløp for sin utrolige kreativitet. Etter å ha jobbet med Marius Neset-kvintetten siden 2014, har han nå satt sammen sin neste kvintett, NEXT. De spilte inn debutalbumet sitt i april 2022.

Marius har de siste årene jobbet mye med store besetninger. Blant annet skrevet bestillingsverk for Bergens Filharmoniske Orkester og Bergen Big Band. Han har mottatt mange priser - spesielt verdt å nevne er Spellemannsprisen 2014, hvor han har vært nominert ytterligere 3 ganger. Han ble også nominert til EDVARD-prisen to år på rad, og til Nordisk Råds Musikkpris.
"Snowmelt", med musikk han skrev for London Sinfonietta, mottok både ECHO Award (tysk Grammy) og Statens Kunstfonds
pris i Danmark. I sin begrunnelse skrev de: "Snowmelt er et fenomenalt album, der musikalsk likevekt går hånd i hånd med det personlige uttrykket og en helt unik formidabel harmonisk, melodisk og rytmisk forståelse.»

Men nå har han også bestemt seg for å prøve ut nye veier med kvintettformatet, med el-bass (for første gang på mange år) samt flygel og keyboard.
For NEXT har han som vanlig håndplukket musikerne ut fra at de skal være både kreative og spennende, men også inneha tekniske og rytmiske ferdigheter for å matche komposisjonene hans.
To av musikerne har faktisk spilt med Marius helt siden 2003, da de møttes i København, nemlig Magnus Hjorth, som siden har gitt ut tre trioplater under eget navn, samarbeidet med musikere som Chris Potter og turnert mye med Snorre Kirks band, og Anton Eger som også har vært trommis i Marius Neset-kvintetten siden det bandet ble dannet i 2011, og enda lenger i Phronesis. Han har nylig gitt ut sin første plate under eget navn, kritikerroste «Æ».
De to andre er engelske og er veldig aktive i flere band. Pianisten Elliot Galvin har gitt ut fire trioplater, og hans soloalbum ble "Månedens album" i The Guardian. I likhet med Marius har han komponert bestillingsverk for London Sinfonietta. Bassist Conor Chaplin har spilt mye med Marius sin «gamle» kvintett, er medlem av Dinosaur og har også spilt med Billy Cobham, Bobo Stenson, Jacob Collier og mange andre.

Besetning:
Marius Neset (NO) – saksofon
Elliot Galvin (UK) – keyboard
Magnus Hjorth (SE) – flygel
Conor Chaplin (UK) – elbass
Anton Eger (SE) – trommer

“One of the most exciting artists in jazz, his discography reveals not only an impressive technician but also a formidable composer who strives for deep originality in his music”.
(Downbeat when selecting him for their ”25 for the future” list of young and upcoming musicians destined to shape the future of Jazz.)

"Nesets musikk er lekende, springende, teknisk komplett og tidvis lyrisk. Marius Neset fra Os har skapt det meste av karrieren sin utenfor Norges grenser. Det er forståelig, med et så eksepsjonelt talent. Desto finere at det drypper på hjemmepublikum av og til. Verdensklasse.
(Nattjazz 2019, av Frode Gjerstrand, BT)

Magnus Hjorth - Elliot Galvin - Conor Chaplin - Anton Eger - Marius Neset (foto: Tore Pettersen)

Marius Neset (foto: Tore Pettersen)

Magnus Hjorth (foto: Tore Pettersen)

Elliot Galvin - Conor Chaplin - Anton Eger (foto: Tore Pettersen)

Magnus Hjorth - Marius Neset (foto: Tore Pettersen)

Magnus Hjorth - Marius Neset - Elliot Galvin - Anton Eger - Conor Chaplin (foto: Tore Pettersen)

Posted
AuthorHenning Velo
Categories2023